Edinburgh

I onsdags morse, äckligt tidigt, for jag, Aniko och hennes kille Stephan till Edinburgh. Julien och Fabien hade tenta på morgonen och joinade senare. Vi var framme i Edinburgh redan 9 på morgonen och gick genast ut på stan. Förta stoppet blev Edinburgh Castle. Nån gång för många hundra år sedan var det en "armé" på ca 30 pers som stormade och tog över det här slottet. Klättrade över murarna på nåt vänster och överraskade och skrämde slag i en hel fästning fylld av soldater haha!Från slottet hade man utsikt över hela stan.Som ni ser på den här bilden gillar de både kyrkor och monument. Hela staden är uppbyggd runt två kullar, så det finns massa bra utsiktsplatser och väldigt många branta backar.. SÅna har jag typ glömt att existerar överhuvudtaget eftersom Galway är i princip helt platt.

Från slottet leder en gata som heter the Royal Mile, och den delen av staden är gammal och vacker med en massa gothiska byggnader och kyrkor överallt.Del av Royal Mile och Edinburghs enda katedral där Sean Connery blev Sir Connery.Den mörka kyrkliknande byggnaden är the Walter Scott Monument och är det högsta monumentet i världen som är tillägnat en författare. Det var han som införde både säckpipor och kiltar som traditionellt skotska. Han fick i uppdrag att ordna en skotsk cermoni när kungen kom och hälsade på, och inför det uppdraget for han upp i högländerna, och där i mitten av ingenstans hittade han några killar i märkliga kjolar som kunde få ljud ur ett instrumentn med pipor och en stor påse. "Tufft!" tänkte Scott och tog dom med sig till huvudstaden, lärde upp några andra, fixade cermonin, kungen älskade det, och sen dess är både kilt och säckpipa traditionellt skotskt! Vi såg faktiskt några människo ri kilt, nu för tiden används de mest som högtidsdräkt. Julien köpte en liten säckpipa, men han för öva lite, för just nu låter han mest som en skadad anka när han föröker spela.
Utsikt från stadens andra kulle som var helt fullpackad med diverse monument.

Vi var på en guidad tur runt hela staden, och vår guide var rolig och väldigt entusiastisk och berättade en massa roliga historier om allt möjligt angående Edinburghs historia. Vi fick bl.a. höra om mannen som var inspiration till Dr Jekyll and Mr Hyde, hunden Bobby som väntade på sin husses grav varje dag i 14 år innan vovven ockå dog. Efter sin död blev Bobby registrerad som medborgare av Edinburgh och kunde bli begravd i stan. Men efersom Bobby inte var kristen och inte gick i kyrka fick han inte bli begravd på helgad mark vid sin husses grav utan istället ordnade de en cermoni där de "un-sacred" en bit mark på kyrkogården, och där finns nu Bobbymonumentet. Sött. Så här såg Bobby ut, det finns även en bar med hans namn.På samma gravgård finns gravar med namnen McGonagall, Dumbledore och Tom Riddle bl.a. J.K. Rowling fick inspiration därifrån. Slottet som inspirerade till Hogwarts finns också i Edinburgh. Det var från början en skola för barnhemsbarn, nu är det den finaste och exklusivaste skolan i Skottland.Hon var hemskt fattig när hon flyttade till Edinburgh och hade inte råd med centralvärme, så varje dag gick hon till ett speciellt café, satt där hela dagen och skrev. Efter att böckerna blev kända hade hon råd med värme och behövde intsitta på cafét för att hållas varm längre. Nu går hennes barn i Howgwartsskolan. Jag har massa flera historier, men jag orkar int skriva och ni orkar knappast läsa, så jag slutar nu haha!

I fredagskväll var vi ut till nån random klubb och drack några mojitos och dansade! Sweet :)Aniko, jag och Fabien på dansgolvet.Fabien, Stephan, Aniko och Julien.

Jag berättar om resten av resan nån annan dag..
Hoppas ni har en mysig alla hjärtans dag my loves!

Puss

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0