Bilder från ett somrigt Galway

Har fått önskemål på fler bilder från Galway, så här får ni några somriga mitt i vintern! :)





The Claddagh vid Galway Bay, känt från vykort mest pga av fina, färgglada hus vid vattnet tror jag. Så fort vädret är fint är det fullt med folk här :)





Eyre Square, notera vänstertrafiken.





Del av gågatan som är kantad av pubar :)
Tror att just den här delen kallas Quay Street, alla gator byter namn efter varje kvarter. Så den här gatan heter på olika ställen Shop Street, Quay Street, High Street och Williams Street, tror jag.





Corrib River som går genom Galway City och St something Cathedral i bakgrunden. Var in i den en gång, det var fint :)





Somrig bild från en annan del av floden

Trådlöst på Alfågeln!

Sitter på Alfågeln (färjan från Brändö till fasta Åland) på väg till nyår i Mariehamn, och de har fungerande trådlöst internet här!! Är faktiskt lite imponerad :P

Har varit på Brändö ända tills nu och bara myst och tagit det lungt. Vi har inte gjort mycket, men det är ändå fullt upp hela tiden.. Förstår inte riktigt hur det funkar haha!

Nu har jag gjort upp en plan för mina resterande dagar innan termin #2 på Irland drar igång:

- Jag blir i Mariehamn till nyårsdagen, då blir det Brändö igen. Hem och hänga lite till med familjen och packa ihop allt igen. Borde iofs gå rätt smidigt eftersom jag inte riktigt packat upp.
- Tisdag kväll den 5/1 far jag tillbaka till Mariehamn, sover där en natt
- Onsdagen den 6te blir det Uppsala igen! Har en del planer, men är också öppen för förslag..!
- 9/1 klockan ruskigt tidigt lämnar jag Uppsala för Irland igen!

Har insett att nästa termin kommer att gå så sinnessjukt fort att jag nog inte kommer att hinna med. Vill resa mycket (Nordirland, södra irland och Skottland åtminstone, gärna London igen och kortare utflykter närmare Galway), ha besök (familj och värdsyster typ inplanerat än så länge) och bara var i Galway och träffa alla där också. Och hinna plugga nån gång också.. Vet inte riktigt hur allt ska gå ihop! Fast det är väl ett lyxproblem kanske.. :P

Har redan sökt sommarjobb och jag hoppashoppas att jag får samma som förra året!! Får besked i februari nån gång. Får jag inte det vete tusan vad jag ska göra.. Och så ska jag till Norrlandsgårdarna när jag kommer till Uppsala igen och höra lite om ansökningar för korridorsrum. Kommer att ha mycket att bestyra med innan jag kommer tillbaka till mitt "riktiga" liv igen.

Ikväll ska jag, Sebbe och Becka och skrinna - är det åländska?? Det ska bli sköj! Har inte gjort det på jättelänge.. Sebbe tövla sig omkull med motorcykeln i somras och bröt benet och det här bli the final test för att se om han är helt återställd. Tur att syrran hans är sjukgymnast(student)..! :P


Brändiska

På tal om Åländska så har jag försökt att prata Brändödialekt hela julen, med varierande resultat. Oftast rätt misslyckat som antingen leder till att de som kan bara skrattar lite godmodigt eller till att mamma säger ”nää hördu, så där fult låter de inga!” :)

 

De jag har lärt mej är ”He ä julaftonin” = Det är julafton.

 

”Ä du tårstå?” = Är du törstig? ”Nä, ja ha dråtjhe” = Nej, jag har druckit.

 

”Ä du hångrå?” = Är du hungrig?

 

”Han ä tinnan oppa” = Den är där uppe.

 

Och… ”Hi ä in håmblå” = Det är en humla.

 

Och ”Skym ur” är tydligen Brändiska. Det visste jag inte. Det är ett bra uttryck om nån står i vägen och skymmer och man vill att den personen ska flytta på sig.


Julafton i Korsö

Hoppas ni alla haft en riktigt mysig jul!

Brändöjulen var mysig och härlig. Julia och Moster kom hit kvällen före och firade jul med oss. Hela julaftonsmorgonen ägnades åt att klä granen och julpynta hela huset och lyssna på julmusik konstant. Efter julkyrkan hämtade vi Mormor och Morfar som följde med oss hem till Korsö där allt julmiddagsfixande redan var i full gång. Totalt var vi 13 personer + Coco (Marias hund). Maria, Alex och Gudrun var också här förstås, och nyhet för i år var Marias pojkvän Alexa.

 

(Beckas foto)

Jag, Julia och Becka

 

Vi igen :)

 

Maria och Alexa


Vi var uppenbarligen lite överambitiösa när maten skulle planeras, för vi hade så många sorter som skulle värmas och tillagas att en säkring gick. En säkring som även stängde av vattnet. 13 pers på julaftonsmiddag och inget vatten. Yey. Pappa och Sebbe kände sig träffade när vi insåg att det behöver fixas asap så de började dona meddetsamma efter maten. Tydligen var det värre än det först verkade, för de var uppehållna bra länge och måsta tillkalla hjälp som kom med nya delar och klättrade upp i nån elstolpe. För att göra saken ännu intressantare så hände en sak till. Eftersom vi inte hade nåt vatten alls och inte visste hur länge det skulle vara så gick vi till våra grannar Bengt och Ragna för att hämta två dunkar vatten. Och så fort vi klev in hos dom gick en säkring hos dem också, och så fort vi fyllt våra vattdunkar så försvann deras vatten också. Lovely.

 

(Foto: Becka)

Sebbe

 

(Foto: Becka)

Sebbe, jag och mamma öppnar julklappar


Anyhow, killarna fixade vattnet, och sen kom tomten! Eller.. Jag iaf haha! Tog på mig tomteluva, rött förkläde och röda tofflor och var stand-in för tomtemor! Efter julklappsöppning, kaffe och julgodis var alla rätt nöjda med att gå och ligga! (Fortfarande Åländsk synonym för ”att sova” hahaha!)


Walking in my winter wonderland

Kontrasten mellan Irland och Norden var väldigt stor..

När jag åkte från Galway i torsdags morse hade jag solen från klarblå himmel hela vägen till Dublin. Man såg inte en endaste snöflinga ens om man ansträngde sig och allt var lika grönt som i början av oktober. Några (läs många) timmar senare landade jag i Uppsala och möttes av den här synen..!





Massa snö och väldigt många minusgrader!

Sen gick resan vidare till Mariehamn där det såg ut ungefär så här..





Ca 30 cm snö och väldigt vinterfint! Sen kom jag ut till Brändö och antog att det skulle se likadant ut där.. Men tss.. Keep dreaming. Snön täckte knappt marken.. Som tur är fick vi lite nu under natten, så nu är det helt ok!





Hittade en liten syster i Mariehamn också :)



(Beckas bild)

Jag i ett snöigt Mariehamn





Vårt hus hemma på Brändö. Alla hus och gårdar här ute har namn, vårt heter Rönnkulla :)





Downtown Korsö!
I Korsö by bor 15 personer året runt. På somrar/jullov ökas befolkningsmängden till dryga 20.
Notera att vi trots liten befolkning ändå har gatlyktor! :)

Julmys på Brändö

Jullov på Brändö = Mys.

 

Igår kväll blev mys från början till slut med julmusik, julgodisbakning, julklappsinslagning, film och sen när mamma och pappa gett upp så satt jag, Becka och Sebbe uppe och spelade gitarr och sjöng till typ kl ett. Då var vi både hesa, trötta och hade ont i fingrarna av allt gitarrspelande! Och till och med jag som knappt spelat gitarr på många år fick till det lite, sjukt nöjd! Inte like bra som Sebbe, men jag var nöjd ändå över att inte ha glömt allt, great success! :)

 

Becka och jag bakar knäck

 

Idag var vi och hämtade julgran åt både oss själva, Maria & Alex och morfar. Vi hittade riktigt fina granar och kom lagom till nybakade vaniljbullar när vi lämnade av granen hos Maria. Praktiskt med egna granar. Vi hjälpte också morfar att sätta fot på hans gran och har julstädat här hemma.

 

Pappa och Sebbe hugger gran

 


(Beckas bild)

Jag och min farmor Venny.

Ikväll ska vi baka jultårtor och mysa ännu mera. Jag gillar julen :)

Home Sweet Home

Nu är jag hemma igen!
Hemmahemma på Brändö :)
Har varit hemma på olika platser ända sen i torsdags haha!

Resan från Galway till Uppsala gick bra förutom en 2,5 timmes försening pga snöstorm i Sthlm.. Jag klev av tåget i Uppis först elva på kvällen.. Jaja, shit happens.. Gick direkt för att träffa min Ypsatjejer som satt på O'Connors, en Irländsk pub - det tyckte jag var mycket passande haha! Fick även träffa Niniskaninis som kom hem från Grekland samma kväll. Mycket naajs! :P Kvällen blev tidig eftersom jag (och andra) var väldigtväldigt trött..

På fredagen blev det fikamaraton! Först träffa Malin på morgonen, lunch med klasskompisar och sen Norrlandsfika! Underbart att vara tillbaka på nationen..! Det kändes så normalt och inte alls som att jag varit borta i fyra månader eller nåt. Kändes bara rätt. Sen blev det partyparty på nationen, mycket bra kväll! :)

Lördagen var mys från början till slut. Lunch med Ainolainen, Cocco-promenad i Hågadalen med Maria och A-M och sen hem till Maria och Alexa på middagsmys. Sen hem till korren och mysa mera med Ellie, Aino, Linn och Maria!

På söndagen stod julklappsshopping med Malin på programmet, jag har redan alla mina klara, men hon var duktig och effektiv iaf! Efter det var det bara att gå hem till Ellie och packa ihop det sista, säga hejdå och god jul och åka till stationen. Träffade Juliaälskling och Christian i Sthlm och åkte med dem ner till färjan och sen hem till Beckasyster och sova. Hon och Sebbe bor i samma hus nu igen så vi hade syskonmys i Sebbes nyrenoverade lägenhet som blivit superfin nu med hemmabio, nya möbler och grejer, najs.

Hela måndagen plumsade jag runt i 30 cm snö i Mariehamn med mina kalla höststövlar (typiskt skitdåligt) och blev så blöt och kall om fötterna att jag måsta låna Beckas ulltofflor att ha på mej på färjan haha! Men jag fick iaf håret klippt, det behövdes. Vi åka ner till färjan (japp, så säger man på Åland - eller iaf på Brändö) med Sebbe, och X antal timmar var vi hemma på Brändö!

Där hade mamma nybakad blåbärspaj, nomnomnom! Härligt att vara hemma! Idag har vi varit och hälsat på alla gamlor (mormor, morfar, farmor) och de mår alla bra! Ikväll blir det antagligen filmmys och imorron ska vi och hugga julgran! Vi har egen julgransodling hahahaha! Så det är bara att gå och välja ut en lämplig och ta den över axeln. Smidigt.

Det är otroligt skönt att vara hemma, men det känns också mest bara normalt och inte alls som att jag varit borta så länge..

Hoppas ni alla har det bra!
Alla er som jag träffat - underbart att se er igen! :)
Och er som jag ännu inte träffat - hoppas vi hinner ses snartsnart!

Puss!

Nedräkning!

Om två dagar kommer jag hem!!
Till mitt Uppsalahem..!
Sen på måndagkväll kommer jag hemhem till mitt BrändöÅlandhem.. :)

Känns helt fantastiskt, otroligt och underbart att jag typ kan börja räkna timmarna tills jag får krama er alla igen..!
Blandat med en del blandade känslor pga av de här som bara stannar en termin och som åker hem och stannar hemma till jul.. Och med en liten gnutta panik eftersom jag inte ens börjat tänka på att packa och jag har mycket saker att göra och jag inte lyckas få ett start på dagen, skärpning!!

De här sista dagarna har jag haft program non-stop och det kommer att fortsätta vara så ända tills jag far.. Busy life haha! :)

Nu ska jag börja packa, sen till skolan och skriva ut bussbiljett och ner på stan och köpa julklapp till mej själv :)


VI SES SNART! :)

Christmas party!

Vi har en sista fest i partyhuset här i GleannDara nu på fredag..!

Och..

Vi har redan 50 "attending guests" på vår facebookevent hahahaha!!
It will be a deadly night!! :)



Bild från våran allra första Erasmusfest!

Sista veckan..

Jag pluggar. Vill inteorkarintevillinte. Jag lånar en bild av Beckaungen för att illustrera hur jag känner varje gång jag ens tänker tanken att plugga…

 

Vår katt Tusse…  Rest in peace.

 

Jag har en uppsats kvar som ska lämnas in på fredag, och sen är jag klar!! Jullov, jeei! Nästan en vecka ledigt då jag har tid att köpa julklappar, packa, städa och säga hejdå till folk… That will suck. Det är så många som far hem och inte kommer tillbaka.. Bl.a. Emil, Jenny  och Sini, kommer att sakna dem nästa termin..

 

Men! Jag har bra nyheter också! Vi har hittat en ny tjej som ska komma och bo med oss efter jul! Hon heter Tiina och pluggar med Sini i Helsingfors, blir nog tokbra tror jag! Måste bara hitta en till.. Vi vill ha en kille eftersom Fabien av helt förståeliga anledningar inte vill bo som ensam kille i ett hus med fyra tjejer..!

 

Börjar sakna alla hemma på riktigt nu, och mentalt är jag redan där... Men! Jag är hemskt nöjd över att komma tillbaka i januari! Är inte klar här ännu, finns så mycket jag varken gjort eller sett ännu.

 

Den här veckan som är kvar är fylld med mest bara roligheter! Ikväll, Eurovision Song Contest fest i College Bar, tror jag.. Har inte hört nåt mera om den på en vecka ungefär, men vi går dit iaf! Tanken är att folk från samma länder bildar grupper, väljer en sång på eget språk, skickar musiken till arrangörerna och sen ska det finnas liveband som spelar och sen sjunger vi! Emil och jag ska sjunga Främling hahahaha! Tyvärr utan sked.. Så det blir inte riktigt samma känsla, men oh well!

 

Torsdag blir det festplanering och allmänt pysslande hemma, kanske börja fundera på packningen lite.. Fredag har vi grande finale julfest/avskedsfest hos oss!

 

Lördag fyller Basile (Frankrike) 26 och ordnar partyparty på en pub downtown!

 

Söndag-måndag far jag, Simonetta och Jenny och antagligen några till söderut till Cork!

 

Tisdag onsdag - packa, städa, säga hejdå...

 

Torsdag morgon, svintidigt.. Uppstigning och hemfärd!

 

Pussilainen!

 

P.s. Jag håller på att bli lite sjuk. Fast bara hemskt lite hoppas jag på. Så där att jag är lite snuvig och tycker att det är jobbigt att gå uppför trappor. Planerar att vara frisk igen tills jag kommer hem!


Coming home soon!

Iih!
Nu har jag skrivit ut min flygbiljett hem!
Nu maste jag bara bestamma vilken buss jag ska ta fran Galway till Dublin..
Det lutar at nan som gar ackligt tidigt eftersom min flight gar kl ett och jag vill inte riskera nat.
Bussar har ar inte alltid bra pa att vara i tid..

Jag flyger fran Dublin 12:55 och ar framme i Skavsta kl 16:30 typ.

Nu ar det fredag igen och ikvall kommer Sini till oss, och sen ska vi ut till en bar som heter 903. Har bara hort bra saker om den sa I'm excited :) Annars blir det en lugn helg med plugg och chill tror jag. Ska eventuellt fixa nan Finlands-sjalvstandighetsdag-middag hos oss med Jenny och Sini pa sondag.

Har upptackt nat alldeles fantastiskt!
I ett hus som sitter ihop med biblioteket finns en datasal som ar ny och frasch och alltid har lediga datorer, score! Annars kan man bli sittande och vanta hur lange som helst om man behover skolans datorer.

Oh well.
Nu ska jag fortsatta plugga en stund. Hurra.

Ha en bra fredagkvall!

Sömnig..

Idag var min hemtenta.
8 h. 3500 ord.
Jag fick ihop 2871.
Sweet.
All min evergi för dagen gick åt till det.
Nu är jag tröttis.
Men jag har iaf bara en uppsats kvar nu.
Sen jullov.

Idag såg jag på två avsnitt av julkalendern.
Inte jätteimponerad, men det tar sig kanske.
Tycker fortfarande att Mysteriet på Greveholm är bäst.

Jag, Simonetta, Jenny, Fabien och Aniko var till puben Front Door och äta middag idag.
Supermys.
Emil är i Dublin, han ränner omring så mycket han bara hinner.
I helgen var han i Belfast.

Nu ska jag sova.
Och ta sovmorron ända till halv nie tror jag.
Haha.

Förresten. Inatt vaknade jag och hade typ panik för jag trodde jag missat nåt viktigt eller så. Jag hann ut ur mitt rum innan jag vaknade till på riktigt och konstaterade att det var mitt i natten. Då var jag nöjd att få krypa ner i sängen igen och sova mera.

När jag var liten och sov över hos Maria sjöng alltid hennes mamma "sov du lilla videung" för oss innan vi skulle sova. Varje gång. Och säkert varje natt för Maria och Alex. Hur mysigt som helst. Nu ska jag sova och sjunga den för mej själv i huvet.

Jag är trött. Jag svamlar.
Nattipuss.

Jag har ett litet problem...

...som låter hemst töntigt, men är synnerligen irriterande. Mina axlar är så små att de är totalt värdelösa och inte fyller nån funktion över huvudtaget. Ryggsäckar ramlar av. Måste rätta till axelbanden precis hela tiden för att det ska funka. Drygt. Och när jag har väskor med bara en axelrem har det hänt både en och flera gånger att den helt enkelt ramlar av. Sen ligger väskan på marken och jag har bandet runt benen och så står jag där som ett fån. Fruktasvärt irriterande. Och pinsamt.. Hahaha!

Idag har jag haft one of those days. Totalt utan motivation. Less. Vill inte. Orkar inte. Vill hem. Tur iaf att det bara är 15 dagar kvar innan jag landar i Uppsala! Kommer till Skavsta kl 16.35 och borde vara i Uppis mellan halv åtta och åtta, typ. Och jag vill ha Ypsa-Mys!

Sen blir det Mariehamn på söndagkväll, och Julia - har inte berättat det än, men jag åker hemskt gärna hem med dej och Christian där på kvällen om det fortfarande går för sej? :)

Sen blir det Brändö-Mys i en hel massa dagar och jag längtarlängtarlängtar! Inte ha nåt annat att göra än att fara runt till släkt och kompisar och umgås och äta julgodis på längden och tvären!

... Nu till en helt annan sak som jag observerat angående irländare. De skadar sig sjukt mycket! Jag ser i snitt ca 2 personer per dag i skolan som antingen hoppar på kryckor (vissa med så dålig teknik att sjukgymnasten inom mej bara ryser...) eller som går med armarna i paket. Vad det beror på vet jag inte. Om det är för att de alltid är fulla (true story, våra grannar är fulla måndag, tisdag, torsdag alla veckor typ) och därför skadar sig eller om de är allmänt tövliga. Don't know..

..Där har vi förresten ett trevligt åländskt ord, har helt glömt bort det här med veckans åländska..
Tövlig = klantig, klumpig.
Kan även böjas och då betyda "ramla". Ex. Jag tövlade mej omkull idag.

Under tiden jag skrivit det här har jag hunnit med att prata med både Äään, Malin och Dorro-Maria så nu är jag glad igen! :)

Nu ska jag duscha och sen titta på julkalendern!
Notte notte (nattinatti på italienska!)
Pöss!

RSS 2.0